Veelgestelde vragen

Waarom een Nederlands-Indische omroep?

Elke 5 jaar bestaat de mogelijkheid om in het Nederlandse publieke omroepbestel een nieuwe omroep te starten, een zogenaamde aspirant-omroep. Deze omroep dient zich te onderscheiden van de bestaande omroepen en kan gebaseerd zijn op een religieuze, maatschappelijke of culturele grond. Helaas is bij de Nederlandse Publieke Omroep nog te weinig te zien over de cultuur en geschiedenis van het voormalig Nederlands-Indië. Terwijl de grootste groep naoorlogse nieuwkomers, onder andere bestaande uit Indische Nederlanders, Molukkers, totoks, Peranakan-Chinezen, Toegoenezen, Papoea’s, Timorezen, Belanda’s Hitam, en Indische Joden inmiddels -inclusief nakomelingen - uit bijna 1,8 miljoen mensen bestaat.

Juist dit jaar (2020) waarin 75 jaar bevrijding van Nederland wordt gevierd, is duidelijk dat zonder een eigen omroep er te weinig aandacht besteed wordt aan de zo diverse Nederlands-Indische gemeenschap. Ook de rest van het jaar is deze aandacht niet in lijn met de omvang van deze gemeenschap. Nu de eerste generatie helaas inmiddels zo oud is geworden dat deze groep steeds kleiner wordt, is het belangrijk om juist nu een omroep te starten, zodat het cultureel erfgoed kan voortbestaan.

Er bestaan op dit moment vele online platforms, bladen, boeken, eetgelegenheden en evenementen en deze zijn zeer populair binnen, en soms buiten, de Nederlands-Indische gemeenschap. Een omroep zou kunnen zorgen voor zichtbaarheid in de media voor heel Nederland en het voortbestaan van het erfgoed, hetgeen ook invloed kan hebben op de reikwijdte van deze culturele activiteiten.

Hoe groot is de Nederlands-Indische gemeenschap in Nederland?

De Nederlands-Indische gemeenschap bestaat uit ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland. Maar naast leden uit deze bovenstaande gemeenschap, zal de omroep zich ook richten op inwoners van Nederland met een Indonesische afkomst, de voormalige Nederlandse soldaten (en hun nakomelingen) die in het voormalige Nederlands-Indië hebben gevochten en niet te vergeten de rest van Nederland, om ze eindelijk op de hoogte te brengen van het Nederlands-Indische cultureel erfgoed.

Wat gebeurt er met het lidmaatschapsgeld?

Het lidmaatschapsgeld wordt in eerst instantie samen met de donaties gebruikt om de kosten van de werving van minimaal 50.000 leden en de eventuele kosten voor de benodigde organisatie. Mocht het helaas dit jaar niet lukken om het beoogde aantal van 50.000 leden te behalen en de licentie te bemachtigen, dan zullen de binnengekomen abonnementsgelden na aftrek van ledenwervingskosten gebruikt worden voor een doel dat in het verlengde ligt van de doelstelling van de omroepvereniging.

Het lukt mij niet om aan te melden, wat nu?

Mocht het voorkomen dat u zich niet kan aanmelden, dan kan ik dit aan veel verschillende zaken liggen. Het aanmeldformulier voldoet aan alle beveiligingseisen en de laatste functionaliteiten van de verschillende browsers en apparaten. Vaak zit het probleem in een optie op uw apparaat, veel voorkomende problemen zijn: anti-virus software, pop-up blockers of niet up-to-date browsers. Wij willen u graag verzoeken om het via een ander apparaat nogmaals te proberen, blijft dit probleem zich voordoen kunt u contact opnemen met marketing@omroepbersama.nl. Wij vragen u graag het probleem te vermelden, welke browser u gebruikt en welk apparaat.