Ambassadeur Omroep Bersama

August 11, 2023

Geschreven door: 

“Eendracht maakt macht, tweedracht breekt kracht”, aldus Jérômee Akihary (1965) van Moluks-Nederlandse afkomst. Hij is voormalig fotomodel en werkt al jaren als therapeut, Ad interim-manager in de zorg en schrijft als ghostwriter boeken zoals de autobiografieën ‘De Onbegrepen Krijger’ van Macklin Haurissa en ‘Thommy Soumokil, zoon van een Moluks Icoon’. Sinds kort is Akihary door de rechtbank als professioneel mentor aangesteld en wil hij graag zijn ‘bangsa’ oftewel volk helpen door de zorg die ze ontvangen te monitoren en ervoor te zorgen dat de kwaliteit optimaal is en blijft.

Akihary is opgevoed in de Molukse wijk in het Gelderse Lunteren. Hij heeft de Molukse wijk altijd als saamhorig en warm ervaren. Deze aspecten heeft hij later kunnen gebruiken tijdens zijn werkzaamheden als ad interim-manager, waarbij hij velen heeft geholpen aan een baan in de zorg. Als ghostwriter c.q. schrijver wil hij graag Molukse verhalen optekenen aangezien het Molukse volk als geheel nog veel te vertellen heeft. Het ‘Lain Sayang Lain’ (wij geven om elkaar) heeft hij hoog in het vaandel. Daarom heeft hij ook de keuze gemaakt om ambassadeur te willen zijn voor omroep Bersama. “Zonder elkaar zijn we alleen maar een individu, maar gezamenlijk zijn we krachtig(er). We hebben allemaal een verhaal en moet dit aan de volgende Molukse generaties worden doorverteld, zo ook aan de Nederlandse samenleving”, aldus Akihary.

Akihary vindt dat het Molukse volk inmiddels 71.000 rolmodels telt die veel van elkaar kunnen leren. Als socioloog, en als ode aan zijn petekind, heeft Akihary, samen met een Molukse journaliste, het digitale Molukse platform Tjenkeh & Pala opgericht. Ook heeft Akihary zich op sportief gebied gemanifesteerd. In het kader van de 4Daagse van Nijmegen heeft hij de Molukse wandelsportvereniging Ma Ako E & Kahaka opgericht. De betekenis van deze vereniging is onvoorwaardelijke overgave en de naam is een ode aan de eerste generatie. Akihary heeft onder meer contacten met Patricia Steur en Theo Maijenburg met wie hij nauw samenwerkt aan diverse projecten.