Nationale Indië Herdenking Amsterdam 2022

September 23, 2022

Geschreven door: 

Marjo Peppelaar

Verslag Nationale Indië Herdenking Amsterdam, op 15 augustus op de Dam

 

Een dag vol liefde

 

Liefde was het thema van de Nationale Indië Herdenking in Amsterdam, op 15 augustus, de dag van de capitulatie van Japan. En liefde was alom: liefde voor de gestorvenen die met veel emotie werden herdachten liefde voor familieleden die geleden hebben onder het oorlogsgeweld.  

 

Liefde brengt mensen samen en deze, door Peggy Stien perfect georganiseerde herdenking vormde daarvan een prachtig bewijs. Liefde tussen mensen, bevolkingsgroepen, geloven, generaties. Ze kregen allemaal een stem.

 

Op de voorste rij de mensen die de oorlog in de Oost meegemaakt hebben, vaak al over de 90 jaar. Sommigen maakten de gang naar het podium om de verdrietige dingen die hij als jong ventje meemaakte in het jongenskamp. Maar ook daar was liefde, van zuster Elise. En niet minder indrukwekkend is nog altijd de strijdbaarheid van om Njonja Josina Soumokil, de weduwe van de vermoorde Molukse president Chris Soumokil. Linda Sekewael vertelde over haaropa, Jacob Anthony Pattinama, die een verzetsgroep leidde en daar een hoge prijs voor betaalde: hij werd verraden, gevangengenomen, gemarteld,uitgehongerd en in april 1943 geëxecuteerd.

Maar ook de voordrachten Raki Ap, die internationaal opkomt voor de rechten van de Papoea’s en de speech van locoburgemeester Hester vanBuren van Amsterdam maakten indruk. Wieteke van Dort droeg het gedicht 'Ode aan de Indië-veteraan' voor, met aan haar zijde de 88-jarige acteur Willem Nijholt. Ben Manusama en zijn broer Rutger zongen enkele prachtige liederen en heel indrukwekkend en emotioneel was het lied van zangeres Binsaumesri Vinolia Kurni, met wortels in westelijk Nieuw-Guinea. Zij zong in de Biakse taal over West-Papoea.

Er zijn in Nederland ongeveer twee miljoen mensen met een Indische achtergrond. Hoog tijd dat die een volwaardige plek in de geschiedenis krijgen, zei de Amsterdamse locoburgemeester Hester van Buren in haar speech. Gelukkig krijgen ook veel jongeren steeds meer belangstelling voor hun Indische achtergrond. Dan zijn dit soort bijeenkomsten, waar politiek en leed een menselijk gezicht en verhaal krijgen, onontbeerlijk. Dat we nog maar heel langvan al die mooie verhalen mogen genieten.

 

Omroep Bersama heeft opnames gemaakt van de herdenking. Die kun je hier terugkijken.

 

Marjo Peppelaar